Owsianka, czyli milion pomysłów na szybkie danie!

Nie znam chyba drugiego takiego dania, które ma aż tyle wariantów smakowych co owsianka.  Nie dość, że jest bardzo szybka do przygotowania, to jeszcze codziennie możesz jeść inną!

Przy przygotowywaniu owsianki nie możesz użyć argumentu: „nie lubię” 😉

Jeśli nie lubisz któregoś ze składników zawsze możesz go zamienić na inny.

Bazą do przygotowania owsianki są oczywiście płatki owsiane.

Wystarczy, że dodasz do nich:

– wodę
-mleko krowie
– mleko kokosowe
-mleko ryżowe
-mleko migdałowe
– sok ze świeżo wyciśniętych owoców
– mleko sojowe

+ ulubione składniki

– owoce
-warzywa
– płatki migdałowe
– orzechy
-rodzynki
– migdały
-kokos
– bakalie
-miód
– przyprawy: cynamon, sól, imbir itp.
– gorzką czekoladę
-mus z owoców

Do wyboru masz milion opcji!

Jedną z moich ulubionych jest:

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • wrząca woda
  • jabłko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka żurawiny lub rodzynek

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki. Dodajemy cynamon i imbir. Całość mieszamy i zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Całość odstawiamy na 10 – 15 minut ( płatki muszą spęcznieć ).  Jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do niego sok z cytryny, miód, cynamon, imbir i wszystko ze sobą mieszamy. Posypujemy rodzynkami.

A Ty jakie połączenie lubisz najbardziej? Podziel się swoim ulubionym przepisem w komentarzu <3