Odchudzanie, a przyprawy

by on April 28, 2012 · 3 comments

in Inne

odchudzanie, a przyprawy

Wiele moich klientek pyta mnie czy można stosować podczas odchudzania przyprawy i dodatki smakowe. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, więc postanowiłam odkryć prawdę o przyprawach.

Pierwszym smakowym dodatkiem w naszej lodówce jest musztarda. Wbrew pozorom musztarda jest bardzo zdrową przyprawą. Produkuje się ją z ziaren gorczycy. Pomaga przy zaparciach, czy niestrawności. Zawiera wiele witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych. Ma działanie oczyszczające i przeciwbakteryjne. Obniża również ciśnienie krwi. Ponadto nasiona gorczycy są źródłem silnych antyoksydantów

musztarda a odchudzanie

Ketchup jest równie często wybierany przez Polaków jak musztarda. O ketchupie można powiedzieć, że jest zdrowy kiedy wykonany jest z pomidorów i bez konserwantów. Zawiera bardzo silne przeciwutleniacze i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, oraz zabezpiecza przed zawałem, cukrzycą i udarem. Problem ketchupu zaczyna się wtedy, gdy produkuje się go z syropu kukurydzianego. Niestety większość ketchupów ma wiele cukru. Dlatego lepiej nie używać go w nadmiarze.

ketchup a odchudzanie

schudnij z ketchupem

Kolejną przyprawą jest majonez. Niestety nie polecam takich przypraw. Zawierają duże ilości oleju sojowego, który jest przetworzony. Majonez ma również wiele kawasów omega-6, które nie do końca są zdrowe. Jeśli umiesz dostać majonez, który jest wykonany w 100% oliwy z oliwek, to możesz go stosować.

Przede wszystkim unikaj sosów, które dodaje się do hamburgerów, czy kebabów. Zawierają duże ilości cukru. Są bardzo dobre w smaku, ale tuczą.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Odchudzanie, a przyprawy, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Spokrewnione słowa

Share
Podziel Się
Śledź Nowości

{ 2 comments }

1 Maja May 10, 2012 at 1:26 pm

Skoro jesteśmy przy przyprawach, dodam jeszcze coś od siebie :) Niezdrową sól kuchenną można zastąpić solą morską, znacznie zdrowszą. Wystarczy kupić młynek (taki sam jak do mielenia pieprzu). Używajmy dużo ziół! To one są kwintesencją potraw, nadają im głębię smaku, przez co automatycznie używamy mniej soli. Zioła prowansalskie, tymianek i ostatnio mój ulubiony cząber, który rewelacyjnie komponuje się z młodą kapustą… :) Polecam!

2 admin May 10, 2012 at 1:32 pm

Bardzo cenne uwagi.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: