Mleko kokosowe, migdałowe i owsiane, czyli jak je przygotować w domu.

Czy wiesz, że mleko zwierzęce może być dla Ciebie szkodliwe?

 

Dawniej uczono nas, że spożywanie mleka krowiego gwarantuje mocne kości.
Po wielu badaniach okazało się jednak, że jest to nieprawdziwe i jest wręcz odwrotnie! Mleko zawiera dużo białka zwierzęcego, co sprawia, że organizm wydala więcej wapnia. Przeprowadzone w Australii w 1994 roku badanie kobiet i mężczyzn w starszym wieku wykazało, że zwiększone spożycie produktów nabiałowych jest związane z większym ryzykiem złamań kości.

Człowiek jest jedynym osobnikiem, które spożywa mleko w wieku dorosłym i na dodatek jest to mleko należące do innego gatunku! Badań na temat szkodliwości mleka krowiego u człowieka jest mnóstwo.

Co więc zrobić w momencie, gdy Ty lub Twoje dziecko uwielbiasz mleko i nie wyobrażasz sobie dnia bez niego?
Dzisiaj chciałabym Ci przedstawić moje pomysły na zamienniki mleka zwierzęcego, dlatego przygotowałam dla Ciebie proste przepisy, dzięki którym zrobisz zdrowe mleko w domu.

Mleko owsiane

Składniki:
4 łyżki stołowe płatków owsianych
400ml przegotowanej wody
opcjonalnie: szczypta soli i/lub stewia

Przygotowanie:
Płatki owsiane umieść w blenderze i zalej wodą.
Zmiksuj około minuty
Przelej ciecz przez gazę do innego naczynia
Gotowe! Powstały płyn to mleko owsiane!

Mleko kokosowe

Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:
Wiórki zalej 1 szklanką ciepłej wody i zostaw pod przykryciem na około 2h.
Przerzuć je do blendera, zalej szklanką wrzątku i zmiksuj.
Przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.
Gotowe!

Mleko migdałowe

Składniki:
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:
Migdały moczymy na noc, jeśli chcesz obrać je ze skórki (ten krok można pominąć)
Namoczone migdały odcedź i umieć w blenderze.
Zalej je 4 szklankami wody i zmiksuj.
Przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.
Gotowe!

UWAGA! Przecedzone wiórki lub papkę migdałową możesz użyć do innych potraw np. jako farsz do naleśników (wystarczy dodać trochę stewi i jogurtu i już!).

Smacznego!

1 komentarz do “Mleko kokosowe, migdałowe i owsiane, czyli jak je przygotować w domu.

Komentowanie zostało wyłączone.